• Biersoort

Barrel Aged

Barrel Aged bieren of vatgerijpt, zijn bieren die na het…

Barrel Aged bieren of vatgerijpt, zijn bieren die na het brouwproces en nog voor het bottelen op vaten worden gelegd. Het bier wordt na het brouwen in een eikenhouten vat gedaan, waarna het zo maanden tot zelfs jaren met rust gelaten wordt. Deze vaten kunnen nieuw zijn, maar doorgaans wordt bij Barrel Aged een vat gebruikt waar eerder een drank in heeft gelegen. Veel voorkomende vaten zijn rum, bourbon en whisky. Maar ook o.a. cognac, port en sherry komen steeds meer voor.

Wat is het nut van rijpen?

Er is maar een reden om bier te laten rijpen: smaak. Bier wat heeft gelegen op vaten neemt de smaak op van de drank die er in heeft gezeten. Stel we nemen een La Trappe Quadrupel. Na het brouwen word het bier gebotteld en verkocht. Leggen we dit bier op cognac vaten, dan zal dit bier de smaak van cognac en de eiken houten vaten deels overnemen. Je zult in deze variant dus smaken van vanille, hout en cognac terug vinden. Maar wanneer je dit bier op peated whisky vaten legt, dan proef je dus weer hele andere smaken. het bier krijgt een rokerige whisky smaak mee.

Het laten rijpen is dus van invloed op de smaak, maar het vat bepaalt uiteindelijk welke smaak. Om bieren goed te laten rijpen liggen ze minimaal een half jaar op vaten. Er zijn zelfs brouwerijen die ze gerust 3 jaar durven te laten liggen, dit voor een ultieme smaakevolutie.

Welke bieren zijn geschikt om te laten rijpen?

Veel bieren zijn geschikt om te laten rijpen. Soorten die absoluut niet geschikt zijn, zijn bieren zoals Pils en IPA. Deze soorten zijn te hoppig en moeten ook zo vers mogelijk gedronken worden. De soorten die het meest geschikt (en ook het meest toegepast) zijn Stouts, Quadrupels en Barleywines. Deze bieren zijn perfect om te laten rijpen en een smaakevolutie te laten ondergaan. Tegenwoordig worden ook Saisons en Tripels op vaten gelegd.

Smaakprofiel van de Barrel Aged bier

De smaak van een bier is grotendeels afhankelijk van het vat waar het in heeft gerijpt. De smaken lopen sterk uiteen. Dit is ook de reden dat een Barrel Aged versie zeer gewild is en ook hoog scoort op Untappd. een andere reden is de beschikbaarheid. Een vat kan maar een keer gebruikt worden, waardoor hetzelfde bier in een andere editie weer ander smaakt. Barrel Aged bieren blijven daarmee altijd unieke bieren.

We hebben lekkere Barrel Aged bieren op voorraad.

Bekijk alle Barrel Aged bieren: