Steeds meer bier wordt afgevuld op blik. Vroeger zag je alleen Pils, nu bijna alle soorten bier. Maar waarom? Blik heeft nu niet het imago van luxe en speciaal, ofwel?

Pils

Bier uit blik heeft van ouds een negatief imago. Het oogt niet luxe, en vaak zat het allergoedkoopste pils in blik. Ook drink je bier vaak ook uit het blik, zoals met frisdrank. Het negatieve imago word hierdoor alleen maar versterkt. Geef je een feestje, dan zul je eerder geneigd zijn om bier uit fles te serveren. Het lijkt op het idee dat je je gasten wijn uit een pak schenkt. Het resultaat: bier uit fles verkoopt beter.

Toch is er een hele goede reden om bier te drinken dat verpakt is in blik: zonlicht (UV straling).

De grootste vijand van bier is zonlicht of UV straling. Het zorgt er voor dat de hop aangetast word, waardoor het bier snel minder gaat smaken. Blik laat absoluut geen zonlicht door, waardoor het verser blijft smaken dan zijn broertje uit fles. Om een deel van het zonlicht tegen te houden, zit bier in fles (bijna) altijd in een bruin flesje. Dit omdat het minder zonlicht doorlaat dan zijn witte of groene tegenhanger. Bij (bijvoorbeeld) Heineken lossen ze dit op door een zogenoemd Sunshield op de krat te plaatsen, een kartonnen plaat bovenop de krat. Deze houd het zonlicht tegen zolang het bier onderweg is naar de koelkast.

Net zo belangrijk is zuurstof. Een blik is 100% luchtdicht afgesloten, terwijl een bierdopje dat nooit helemaal doet (een draaidop zelfs nog minder). Doordat het bier in blik volledig afgesloten zit, zal het bier langer goed smaken. Een blik maakt het bier niet langer houdbaar, maar wel langer vers. Bier uit een blik behoud zijn smaak dus iets beter, maar bederven kan het nog steeds.

Speciaalbier

Deze voordelen zien ze natuurlijk ook bij de speciaalbier brouwers. Een IPA, en met name de goede NEIPA’s, bevatten veel hop. Die IPA’s wil je zo vers mogelijk drinken, en dat kan alleen maar uit blik. IPA’s zijn dusdanig gevoelige bieren, dat ze hun hoppige smaak snel verliezen. Wanneer dit bier dus verkocht zou worden in een fles, dan versneld dit alleen maar het proces.

Veel craftbeer brouwerijen brouwen IPA’s. Naast IPA’s brouwen ze ook vaker de moderne bierstijlen zoals een sour of stout. Deze brouwerijen hebben dus al een blikken vulinstallatie. Hiermee is het ook mogelijk om de andere bieren af te vullen. Er hoeft dus geen aparte flessen vulinstallatie aangeschaft te worden. Daarom zie je steeds meer bieren in blik.

Nog meer voordelen

Blikken hebben nog veel meer voordelen. Een blik weegt maar een fractie van een glas, het is stapelbaar en goed recyclebaar. Ook zijn blikken tegenwoordig veel mooier. Dit komt door de mooie cilindrische vorm, van boven tot onder. Er is hierdoor veel ruimte voor een etiket. En omdat de tekst niet meer ruimte inneemt dan bij een fles, is er dus meer ruimte voor mooie artwork.

Nog een voordeel: een groot blik (0,44cl of Pint) is niet veel groter dan een fles, en weegt alsnog minder. Zo heb je voor hetzelfde formaat meer bier.