• Biersoort

Blond

Blond bieren zijn de eerste in lijn van de abdijbieren,…

Blond bieren zijn de eerste in lijn van de abdijbieren, Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Een Blond bier is een licht bier met een alcoholpercentage tussen 6-7,5%. De soort heeft veel overeenkomsten met de bekende Pilsners. Grootste verschil is echter dat een Blond bier altijd bovengistend is, tegenover een ondergistend Pils. Een Blond is een zeer toegankelijk bier, mede door zijn subtiele smaken en mooie lichte kleur.

Geschiedenis Blond bier

Blond bier heeft nog niet zo’n lange geschiedenis als zijn grotere broers. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in België als een variant op de dubbel. Het bier was destijds nog donker en bestemd voor de Franse markt. Maar daar sloeg het bier totaal niet aan. Later gingen ze het bier brouwen met lichte mouten, waardoor het een licht, Blond kleurig bier werd.

Ziezo, de blond is geboren.

Varianten op de Blond

Blond is tegenwoordig een van de meeste bekende biersoorten. Vrijwel elke brouwerij (vooral in Nederland en België) brouwt wel een Blond bier. Maar ook buiten deze landen worden Blond bieren gebrouwen. In Engeland word een Blond bier een Pale Ale genoemd, en in Duitsland is een Blond bier nog steeds een ondergistend bier. Maar de Blond is wel een bier wat in de loop der jaren een aantal varianten heeft gekregen. Zo is de IPA de meest bekende variant, waarbij hop het belangrijkste ingrediënt is. Maar ook de Saison en Strong Ale (Zwaar Blond) zijn bekende varianten.

Smaakprofiel van de Blond

Een blond kenmerkt zicht door zijn evenwichtige smaak tussen mout en hop. Het bier is niet te zoet of bitter.

Alcoholpercentage: 6,0 – 7,5%
Kleur: 7-14 EBC
Bitterheid: 15-30 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Tulp of Trappistenglas
Serveertemperatuur: 6 – 8 graden Celsius