• Biersoort

Dubbel

De Blond, Dubbel en Tripel zijn klassieke biersoorten. Het zijn…

De Blond, Dubbel en Tripel zijn klassieke biersoorten. Het zijn de meest bekende biersoorten en van ouds ook de populairste. Blond, Dubbel en Tripel bieren hebben een relatie die teruggaat tot in de middeleeuwen. Een dubbel is twee keer zo zwaar als een Blond bier. Een Tripel is drie keer zo zwaar.

Dubbel in de middeleeuwen

Bij een dubbel zit er echter niet twee keer zo veel alcohol in als bij een Blond. Hoe kan dat?

Bij de Dubbel word per liter bier twee keer zoveel mout gebruikt als bij de blond. En bij een Tripel word 3x zoveel mout gebruikt als bij de blond. In de basis betekend dit wanneer je twee keer zoveel mout hebt, je dus ook twee keer zo veel suikers hebt die omgezet kunnen worden in alcohol. En word je bier dus (theoretisch) twee keer zo zwaar. Waarom is een Dubbel dan niet twee keer zo zwaar als een Blond Bier?

Daarvoor moeten we een aantal jaren terug. In de middeleeuwen was bier schoner dan water. Dit komt omdat bier aan de kook gebracht word, waardoor bacteriën gedood worden. Het bier wat ze destijds brouwde heet Enkel (of patersbier). Bij dit bier werd een enkele hoeveelheid mout gebruikt. Het leverde destijds een bier op van rond de 3-4% alcohol. Een dubbel bevat ongeveer 6-7,5% alcohol. Een Dubbel is dus twee keer zo sterk als een Enkel.

Om in levensonderhoud te voorzien, brouwden de monniken in de abdij bier. Het Enkel bier werd alleen gedronken door de paters. Doordat het patersbier een laag alcoholpercentage had, was het een ideale vervanging van water. Immers zal bidden met een zatte kop of kater niet heel geloofwaardig overkomen.

Het Dubbel bier werd voornamelijk geschonken aan gasten. Het bier was van hogere kwaliteit, en door het gebruik van meer mout was het ook duurder en luxer.

Dubbel in de huidige tijd

Enkel bieren werden dus alleen gedronken door paters in het klooster. Dit is ook de reden dat er vrijwel geen Enkel bieren gebrouwen worden of dat je ze veel ziet in winkels. Dubbel bieren echter hadden de weg snel naar buiten gevonden, waardoor deze veelal te vinden zijn. In de loop der jaren is de Enkel ‘vervangen’ door de Blond.

Vrijwel alle abdijen brengen wel een Dubbel uit onder hun naam, vandaar dat een dubbel ook vaak een abdijbier is.

Smaakprofiel van de Dubbel

Een Dubbel bevat ongeveer 6-7,5% alcohol en is donker van kleur. De smaak is over het algemeen veel zoeter en zachter dan bij een Blond. Smaken van karamel, kandij en chocola zijn regelmatig terug te vinden. Als alternatief voor een dubbel is een (herfst)bock en vergelijkbare biersoort.

Vaak word er ook de naam Bruin of Brune vermeld. Dit is gewoon een Dubbel, een benaming die veelal in België voorkomt, en verwijst naar de (net als bij Blond) kleur van het bier.

Alcoholpercentage: 6,0 – 7,5%
Kleur: 45-80 EBC
Bitterheid: 15-30 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Trappistenglas
Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius