• Biersoort

Geuze

Een Geuze is de enige biersoort die niet gebrouwen wordt.…

Een Geuze is de enige biersoort die niet gebrouwen wordt. Het is een biersoort die gestoken wordt uit jonge en oude lambiek. Een ware kunst die ze alleen in de streken rondom Brussel, Pajottenland en de Zennevallei, beoefenen. Een Geuze is een bijzondere biersoort. Niet alleen omdat het gestoken wordt, er wordt ook geen gist aan toegevoegd. Ook bij het basisbier, de Lambiek, wordt geen gist aan toegevoegd. Hoe ontstaat dan de alcohol?

Wat is een Lambiek?

Een Lambiek is een bijzondere biersoort. Het is een bier ontstaan uit spontane gisting. Hierbij wordt geen gist aan het wort toegevoegd, maar wordt gezorgd dat gistcellen uit de lucht bij het wort kunnen komen.

Tijdens het brouwproces wordt het wort in een koelschip gegoten. Dat is een grote ruimte waarin een groot ‘bad’ staat. Bij grotere Lambiek brouwerijen is van de hele kamer een bad gemaakt. In dit bad koelt de hete wort af, waarna s’nachts de ramen opengezet worden. Doordat de ramen openstaan kunnen de gistcellen die in de lucht zweven bij het bier komen. Dit is het meest kenmerkende proces van een Lambiek. Het brouwen gebeurt ook alleen in de periode september-mei, omdat de samenstelling en luchttemperatuur dan het best is. Na het blootstellen aan de lucht, gaat het wort naar de vaten. Daar kan het bier gaan rijpen. Dit wordt gedaan in eikenhouten vaten, waarna het tot wel drie jaar ligt te rijpen.

Lambiek heeft een lange geschiedenis en gaat daarmee terug tot in de middeleeuwen. Maar de naam Lambiek is pas voor het eerst in 1794 vermeld.

Een Lambiek kan zo van het vat gedronken worden, maar wordt meestal gebruikt voor Geuzes en Krieken.

De Geuze

De Geuze is een mengeling van jonge Lambiek en oude Lambiek. Dit proces wordt ‘steken’ genoemd en kan jaren in beslag nemen. Een Oude Geuze is een beschermde naam, en mag alleen gebruikt worden wanneer een lambiek 3 jaar gerijpt heeft op vaten. Dit doordat er voor commerciële Geuzes vaak suiker toegevoegd wordt om het bier te zoeten. Dit slaat beter aan bij het grote publiek, terwijl een Geuze daar helemaal niet voor bedoeld is.

Het champagneglas

Door het steken van jonge en oude Lambiek ontstaat veel koolzuurgas. Zoveel zelfs dat de druk op kan lopen tot 6 bar! Een gewoon bierflesje zou hierdoor barsten. Dit is ook de reden dat in het begin van de 19e eeuw een geuze enkel op vat te verkrijgen was. Maar door de populariteit van Champagne veranderde alles. Net als een Geuze bevat ook Champagne veel koolzuurdruk. Om de druk aan te kunnen, hebben ze speciale flessen ontwikkeld. Deze flessen bleken dus ook uitermate geschikt voor Geuze bieren. Daarom zie je een echte goede Geuze alleen maar in dit soort flessen.

Smaakprofiel van een (oude) Geuze

Een Geuze is een zuur bier met veel koolzuur, maar heeft geen schuimkraag. Fruitige en citrusachtige smaken komen regelmatig voor. Maar ook kenmerken van wijn en cider zijn regelmatig terug te vinden. De nasmaak is over het algemeen droog.

Alcoholpercentage: 5-8%
Kleur: 12-25 EBC
Bitterheid: 11-20 EBU
Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles.

Glas: Tumbler, Flute
Serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius