India Pale Ale (IPA)

Een IPA is tegenwoordig een van de meest populaire biersoorten. Vrijwel alle brouwerijen hebben wel meerdere soorten IPA's in het assortiment.

Geschiedenis van de IPA

Engeland had in de 17e eeuw veel koloniën. Over de hele wereld zaten wel Britten. Zo ook India (en later Amerika). Destijds was het naar India een reis van 4-5 maanden. De Britten wilden in India ook wel genieten van bier. Om aan die vraag te voldoen, werd het bier meegenomen vanuit Engeland. Maar bier was niet zo lang houdbaar, en overleefde de reis dus eigenlijk nooit. Om toch van het bier te kunnen genieten, moest er iets worden bedacht.

Om het bier langer houdbaar te maken werd er gezorgd voor meer alcohol en meer hop. Alcohol zorgt dat producten minder snel bederven, dus meer alcohol betekend een vertraging op het proces. Maar ook hop heeft een conserverende werking. Door dus meer hop toe te voegen bleef het bier nog langer houdbaar. Op deze manier kon het bier dus wel op de eindbestemming gedronken worden. Bier in Engeland heet een Ale. Is het bier blond, dan heet het een Pale Ale. Doordat dit bier wat aangepast is om de reis naar India te overleven, word dit bier dus een India Pale Ale genoemd.

Soorten IPA's

Vandaag de dag zijn IPA’s zeer populair. Veel brouwerijen brouwen om die reden ook verschillende IPA's. Tegenwoordig kennen we veel soorten IPA's. Bekende zijn onder andere de gewone IPA, NE IPA en Session IPA.

De gewone IPA is waar het mee begon. Een licht bier met een alcoholpercentage tussen de 5-7,5%, met een zeer hoppige smaak. De meeste IPA's zijn de Amerikaanse variant. Hierbij speelt hop de hoofdrol, en geeft het bier ook zijn kenmerkende smaak.

Session IPA's zijn de lichtere variant van een IPA. Het alcoholpercentage komt niet boven de 5%. Deze bier is vooral overdag lekker wanneer het goed warm is.

De NEIPA is redelijk nieuw, maar ongekend populair. Voluit de New England India Pale Ale, is veel troebeler dan de gewone IPA. Bij deze soort ligt de nadruk ook meer op de fruitigere hoparoma's. Denk bijvoorbeeld aan tropisch fruit of citrus fruit.

Andere bekende IPA's zijn nog de Eastcoast, Westcoast, Brut en Black IPA. Bij laatstgenoemde worden geroosterde mouten gebruikt waardoor het een donker bier word. En waarbij ook de moutsmaak ruim aanwezig is.

Ook bestaan er nog IPA's die zwaarder zijn dan 7,5%. Dit zijn de bekende Imperial varianten, maar worden bij IPA's vaak met Dubbel of Tripel aangeduid.

Smaakprofiel van de IPA

Alle IPA soorten hebben gemeen dat hop de hoofdrol speelt. Een bittere hopsmaak is veelal aanwezig. Ook kan een fruitige smaak aanwezig zijn, zoals bij de NEIPA. Een IPA drink je zo vers mogelijk, het is geen bier wat je kunt laten rijpen. Om die reden worden de meeste IPA's koel verscheept en in blik bewaart. Zo word de kwaliteit het meest vers gehouden.

Alcoholpercentage: 5,5 - 7,5%
Bitterheid: 35-80 IBU
Kleur: 12-35 EBC
Gisting: Bovengistend

Glas: Shaker, Tulp
Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius

Gerelateerde onderwerpen