• Biersoort

Lager (Pils)

Een Lager (of beter bekend als Pils) is een van…

Een Lager (of beter bekend als Pils) is een van de weinige biersoorten die ondergistend is in plaats van bovengistend. Een Pils is de meest gedronken biersoort ter wereld. Doordat het bier ondergistend is, word het ook niet tot de speciaalbieren gerekend.

Ondergistend & Bovengistend

Om alcohol te krijgen moeten de suikers die vrijkomen bij het maishen omgezet worden in alcohol. Dit gebeurt door de toevoeging van gistcellen. Binnen het bier brouwen kennen we drie soorten vergisting methoden. Bovengistend, spontane gisting en ondergistend. Wat zijn de verschillen:

Spontane gisting: Bij dit proces worden geen gistcellen toegevoegd, maar komen deze via de lucht bij het bier. Het is een unieke manier van gisten omdat de gistcellen wel in de lucht aanwezig moeten zijn. Dit proces word eigenlijk alleen nog bij de Lambieken toegepast, aangezien de meest brouwers hun proces gecontroleerd willen laten verlopen. Dat is bij spontane gisting vrij lastig.

Bovengistend: Bij bovengistende bieren blijft de gist bovenop het brouwsel drijven (vandaar de naam bovengistend). Ook gebeurt dit proces pas bij temperaturen tussen de 15-25°C. Doordat dit op kamertemperatuur gebeurt, is de temperatuur goed te controleren, maar is wel bevattelijker voor bacteriën. Vrijwel alle speciaalbieren zijn bovengistende biersoorten.

Ondergistend: Bij dit proces zinkt de gist naar onderen (vandaar de naam ondergistend). De temperatuur die voor dit proces nodig is, ligt lager dan 15°C. Het grootste voordeel van deze manier is de betere controle van het proces. Op deze temperaturen is het bier minder bevattelijk voor bacteriën. Het proces is dus zeer voorspelbaar. Het enige nadeel is dat de temperatuur constant laag moet blijven. Dit was vroeger een groot probleem.

Geschiedenis van de Pils

Het Pils is geboren in 1842 in Pilsen, Tsjechië (Tsjechies: Plzeň). Het bier, Pilsner Urqell, werd gebrouwen door de Duitser Josef Groll. Het meest unieke aan deze nieuwe soort is de vergisting. Het Pils was de eerste soort die gebruik maakte van ondergisting. Nadeel is dat het proces gekoeld moet plaatsvinden, maar destijds waren de koelmachines nog niet uitgevonden. Daarom vond de vergisting vaak plaats in grotten in noord en midden Europa, waar het doorgaans kouder is. Toen tegen het eind van de 19e eeuw de koeltechnologie werd uitgevonden, konden brouwerijen hun processen makkelijker controleren. Het behoud van constante kwaliteit was hierdoor een stuk makkelijker geworden, wat interessant was voor de brouwerijen om het bier te brouwen. Ook de mout kon hierdoor makkelijk worden gedroogd, waardoor het bier een heldere kleur kreeg.

Maar de constante kwaliteit was niet het enige wat er voor zorgde dat dit bier ongekend populair werd. Door de industrialisering van glas werden drinkglazen bruikbaar voor het grote publiek. Doordat het Pils helder was, werd het aantrekkelijk gevonden om te drinken. Zo werd Pils een aantrekkelijk helder bier wat makkelijk wegdronk.

Door deze factoren groeide de vraag naar Pils enorm, waardoor er grote brouwerijen ontstonden zoals Heineken (bekend van het gelijknamige merk) en AB Inbev (bekend van o.a. Budweiser en Jupiler). Door de blijvend groeiende populariteit van deze biersoort, zijn deze brouwerijen uitgegroeid tot de grootste ter wereld. Inmiddels hebben de grote Pils brouwerijen veel verschillende merken Pils en speciaalbier in hun portfolio.

De populariteit van Pils vandaag

Pils is in de meeste landen nog steeds de meest gedronken biersoort. Pils is een makkelijk bier om weg te drinken. En in vergelijking met speciaalbier is pils ook zeer betaalbaar. Een krat in de supermarkt kost veelal (wel in de aanbieding) €10,-. terwijl er voor één speciaal biertje al snel €2,- tot €3,- gerekend moet worden. En tegenwoordig zijn er zelfs bieren waar €10,- of zelfs meer voor betaald word.

Toch is speciaalbier weer aan een flinke opmars bezig. Het grote verschil tussen speciaalbier en Pils is toch wel diversiteit. Pils heeft vrijwel altijd een lichte smaak. En Pils is Pils, dus de smaak varieert niet veel. Speciaalbier heeft veel mer uiteenlopende smaken, waardoor je iedere keer iets anders kunt drinken.

Beginnende speciaalbier drinkers die overstappen van pils, doen er vaak goed aan om te beginnen met Blond of IPA. Deze soorten lijken het meest op Pils.

Smaakprofiel van Pils

Pils is een licht goudgeel bier met een mooie, stevige en witte schuimkraag. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%. Het bier is licht van smaak en makkelijk weg te drinken. De smaak is vooral moutig zoet en bitter. Het bier word het best zo koel mogelijk gedronken (zo rond de 4°C)

Alcoholpercentage: 4,4 – 5,2%
Kleur: 4-10 EBC
Bitterheid: 20-45 IBU
Gisting: Ondergistend

Glas: Lagerglas 
Serveertemperatuur: 3 – 5 graden Celsius