Biersoorten overzicht

Er bestaan tegenwoordig veel soorten bier. Sommigen zijn al eeuwen oud, sommigen maar een paar jaar. Hoe het bier ook gebrouwen wordt, er worden in de basis maar vier ingrediënten: Graan, water, hop en gist. Natuurlijk worden er, zeker tegenwoordig, veel meer ingrediënten gebruikt. Suiker, kruiden of fruit. Maar ook chocola of koffie. Tegenwoordig is zoveel mogelijk dat het aantal biersoorten ook flink is toegenomen.

Bovengistende biersoorten

Onderstaande afbeelding toont een overzicht van (bijna) alle bestaande, bovengistende biersoorten. Ook zie je welke relatie biersoorten tot elkaar hebben.

Ondergistende bieren

De uitvinding van de Pils zorgde voor een daling van de consumptie speciaalbier. Het heldere en frisse Pils, in een mooi glas zorgde voor een flinke opmars van deze ondergistende biersoort. Tegenwoordig kent ook Pils diverse soorten. Hieronder zie je de relatie tussen alle ondergistende biersoorten. Officieel heet deze biersoort Lager, en word dus ook niet gezien als speciaalbier.

Rheinheitsgebot

Deze term ben je vast wel eens ergens tegengekomen. Maar wat is het nu precies? Zoals je hierboven hebt gelezen, bestaat bier uit vier basis ingrediënten. Maar de meeste bieren maken gebruik van iets meer ingrediënten. Suikers en kruiden zijn het meest voorkomend.

Het Rheinheitsgebot is een Duitse warenwet die dateert uit 1516 (en is daarmee nog steeds de oudst bestaande warenwet). Deels werd deze wet ingevoerd om mensen tegen gevaarlijke ingrediënten te beschermen, je kon er immers van alles aan het bier toevoegen. Maar belangrijker was het gebruik van graan en tarwe, dat door bakkers werd gebruikt. Ze wilden namelijk geen concurrentie met de bakkers die tarwe volop gebruikte.

Volgens deze wet mag bier uit 3 ingrediënten bestaan: Gemoute graan, Hop en water. Doordat de werking van gist toentertijd nog niet bekend was, werd het ook nog niet benoemd. Nadat men de werking van gist begreep, werd gist het 4eingrediënt.

Voor en nadelen

Het grootste voordeel is de zuivere smaak. De smaak word nooit (negatief) beïnvloed door suikers of kruiden. En het bier smaakt altijd naar bier (en niet naar koffie). Ook kwaliteit is een voordeel. Duitse bieren staan bekend om hun goede kwaliteit.

Maar er zijn ook nadelen. Als je maar vier ingrediënten mag gebruiken, dan is het aantal variaties niet erg hoog. Zo zouden dus veel bieren hetzelfde smaken. En door de huidige vraag naar veel verschillende biersmaken en soorten speciaalbier, zou het aanbod speciaalbier in Duitsland dus ook niet hoog zijn.

Duitse bieren zouden saai zijn. Door het Rheinheitsgebod bestaat immers weinig variatie, maar niets is minder waar. Een van de meest populaire biersoorten komt nog steeds uit Duitsland: de Weizen. Er zijn maar weinig mensen die een Weizen niet kennen of geproefd hebben. En deze bieren zullen ook echt niet onder doen voor een Belgisch Blond bier.

Een andere populaire biersoort is IPA. IPA krijgt zijn smaak vooral van hop, een van de vier ingrediënten uit het Rheinheitsgebot. En IPA bieren zijn tegenwoordig ongekend populair en zijn er ook in eindeloos veel soorten en smaken. En toevoegingen zijn zeker niet nodig.

Het Rheinheitsgebot hoeft dus zeker niet saai te zijn.