• Biersoort

Quadrupel & Barleywine

Een Barleywine en Quadrupel zijn twee biersoorten die dicht bij…

Een Barleywine en Quadrupel zijn twee biersoorten die dicht bij elkaar liggen. Beide soorten zijn zware, vaak donkergekleurde bieren. En hebben een diepe en volle smaak. Toch zitten er duidelijke verschillen tussen deze twee soorten.

Barleywine

Een Barleywine of gerstewijn is een biersoort met 10-12% alcohol. Het hoge alcoholpercentage zorgt ook voor zijn naam en link met wijn, die doorgaans ook rond de 12% alcohol bevatten. Van oorsprong is een Barleywine een Engelse biersoort, en zou al in de 18e eeuw zijn ontstaan om wijndrinkers bier te laten drinken. De eerste naam Barleywine zou gegeven zijn in het begin van de 19e eeuw. Binnen de Barleywine betsaan twee varianten: een Amerikaanse en Engelse variant.

Quadrupel

De eerste benaming van een Qudrupel is in 1991 geven door La Trappe. De La Trappe Quadrupel is dus eigenlijk een Barleywine, maar omdat ze wat aanpassingen hebben gemaakt is de Quadrupel dus een eigen soort geworden. Een ander detail is dat een Quadrupel gerekend word tot de abdijbieren. De Quadrupel is de sterkste uit het rijtje (Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel), waarbij dus de hoeveelheid mout vier keer zo hoog ligt.

Verschillen en overeenkomsten

Een Barleywine en Quadrupel hebben diverse overeenkomsten, maar ook diverse verschillen.

De overeenkomsten:

Beide biersoorten zijn hoog in alcohol, ongeveer tussen 10-12%. Ook zijn het vrijwel altijd donkere bieren, en hebben een zoet karakter. Karamel is vaak terug te proeven. Door het hoge alcoholpercentage is een mooie schuimkraag nooit lang aanwezig. Ook zijn beide bieren uitermate geschikt om te laten rijpen op vaten.

De verschillen:

Een Barleywine bevat relatief weinig koolzuur en hergist ook niet op de fles. Bij een Barleywine wordt Amerikaanse of Engelse gist gebruikt, tegenover Belgische gist bij een Quadrupel. Ook is een Quadrupel minder bitter dan een Barleywine.

Smaakprofiel van de Barleywine en Quadrupel

Een Amerikaanse Barleywine is hoppiger, bitterder en heeft minder complexe moutsmaken dan Engelse versies. Een Engelse Barleywine is daarintegen weer wat zoeter en moutiger. Beiden hebben een volle en rijke smaak. Een schuimkraag is niet of nauwelijks aanwezig en bevat ook weinig koolzuur.

Een Quadrupel lijkt zeer veel op de Barleywine qua smaak. Grootste verschil is het gebruik van suiker om het bier te laten vergisten op fles.

Quadrupel

Alcoholpercentage: 8,5 – 12%
Kleur: 60-95 EBC
Bitterheid: 17-50 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Trappistenglas
Serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius

Barleywine

Alcoholpercentage: 8,5 – 12%
Kleur: 40-100 EBC
Bitterheid: 30-120 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Snifterglas
Serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius