• Biersoort

Stout & Porter

Geschiedenis van de Stouts & Porters Deze donker bierstijl is…

Geschiedenis van de Stouts & Porters

Deze donker bierstijl is ontstaan in het 18e eeuwse Londen. Het bier is ontstaan als Porter. Het bier werd vernoemd naar de Londense rivierdragers, wat in het Engels een Porter genoemd word. De arbeiders gingen in de pub een heerlijk donker en moutig bier vol hop drinken. Het bier was gebaseerd op een bruin bier met donkere mouten en veel hop. De basis voor de Porter was ontstaan.

Ook met deze biersoort werd geëxperimenteerd. Een experiment was om het bier sterker te maken. De zwaardere variant van de Porter heette een Stout Porter. Stout betekend sterker, en is dus niet meer dan een sterkere Porter. De naam Stout Porter verbasterde snel en kreeg de naam Stout. Een van de meest bekende stouts is de Guinness Extra Stout.

Hedendaagse Stouts & Porters

Na een tijdje van de kaart te zijn verdwenen, maakte de Stouts en Porters hun opleving sinds de jaren 70. Dit komt mede door de opmars van de speciaalbieren. Vandaag de dag zijn Stouts en Porters zeer populaire biersoorten, waar veel mee word geëxperimenteerd. Deze soorten hebben een alcoholpercentage tussen de 5-7%. Word het bier sterker, dan heet het tegenwoordig een Imperial Porter of Stout. Imperial Stouts hebben een alcoholpercentage tot wel 12%, vergelijkbaar met Barleywines en Quadrupels. Bij stouts word ook wel eens lactose toegevoegd, om het scherpe van de gebrande mouten af te halen. Het bier word daarmee wat zachter. Andere toevoegingen zoals koffie of karamel zijn ook niet meer vreemd.

Stouts en Porters hebben veel gerelateerde soorten, zoals de Pastry of Russian Imperial. De Imperial varianten van Stouts en Porters lenen zich ook erg goed om te laten rijpen op o.a. whisky en bourbon vaten.

Verschil tussen Stouts & Porters

Vroeger was het verschil tussen een Stout en Porter wel duidelijk, maar vandaag de dag zit er geen verschil meer in. In hoofdlijnen zit er nog wel verschil in, maar door de vele experimenten van brouwerijen gaat ook die regel niet meer op. Bij een Stout zou gebrande gerst gebruikt worden en bij een Porter gemoute gerst. Stouts en Porters zijn hoofdzakelijk nog benamingen die de brouwer aan zijn bier geeft. Het kan dus zomaar zijn dat brouwer A een Porter brouwt, terwijl die met dezelfde eigenschappen bij brouwer B een Stout genoemd word.

Smaakproefiel van de Stout & Porter

Ondanks dat deze stijlen tegenwoordig vrijwel hetzelfde zijn, zitten er in de basis nog wel wat kleine verschillen.

Stout

Een stout heeft vooral kenmerken van gebrande en geroosterde mout, die ook hoofdzakelijk zorgt voor de bitterheid. Tonen van koffie en chocola zijn regelmatig terug te vinden.

Alcoholpercentage: 4 – 8%
Kleur: 80-250 EBC
Bitterheid: 30-90 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Pint
Serveertemperatuur: 8 – 12 graden Celsius

Porter

Een Porter is iets matiger met de geroosterde smaak. Tonen van chocola zijn ook hier aanwezig, maar vaak gepaard met karamel.

Alcoholpercentage: 5,0 – 7,0%
Kleur: 45 – 250 EBC
Bitterheid: 20 – 40 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Pint, Shaker
Serveertemperatuur: 8-10 graden Celsius