• Biersoort

Trappist

Een Trappist is geen soort opzich, maar een beschermde merknaam.…

Een Trappist is geen soort opzich, maar een beschermde merknaam. Een Trappist is een abdijbier die gebrouwen word binnen de muren van het klooster.

Anders is dat bij een abdijbier, die ook door een gecommercialiseerde brouwerij kan worden gebrouwen. Een Trappist mag het dus alleen heten als het binnen de muren van een klooster word gebrouwen. Een ATP (Authentic Trappist Product) Mag het alleen heten als het aan bepaalde voorwaarde doet. Aan de volgende drie voorwaarden moet een bier voldoen voor een ATP logo:

  1. Het bier moet binnen de muren van het klooster worden gebrouwen
  2. Het bier moet door of onder toezicht van de monniken worden gebrouwen, en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De verdiensten zijn alleen voor het levensonderhoud van de monniken of voor het onderhoud van het klooster. De rest moet aan goede doelen worden geschonken.

Wanneer aan deze 3 voorwaarden word voldaan mag het onderstaande logo op het etiket vermeld worden.

Zo is Mont Des Cats uit Frankrijk wel een trappistenbier, maar geen Trappist. Het bier word gebrouwen in de abdij van Chimay, waardoor het dus niet onder eigen toezicht word gebrouwen.

Sinds Januari 2021 is ook Achel zijn ATP-logo kwijtgeraakt omdat de laatste monnik daar het klooster heeft verlaten. Omdat het bier nu in de abdij van Westmalle word gebrouwen mag het nog wel een trappistenbier genoemd worden.

Trappisten brouwerijen met ATP-logo

Inmiddels zijn er 11 Trappisten brouwerijen in de wereld. Vijf staan er in België. Twee in Nederland. Een in Amerika. Een in Oostenrijk. Een in Italië. En Een in Engeland.

België: Abdij van Scourmont (Chimay), Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy (Rochefort), Abdij Sint-Sixtus (Westvleteren), Abdij van Orval (Orval), Abdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (Westmalle),

Nederland: Abdij de Koningshoeven (La Trappe), Abdij Maria Toevlucht (Zundert) sinds 2013,

Amerika: Abdij Saint Joseph’s (Spencer) sinds 2013,

Oostenrijk: Abdij Stift Engelszell (Stift Engelszell) sinds 2012,

Italië: Abdij Tre Fontane (Tre Fontane) sinds 2015,

Engeland: Abdij Mount Saint Bernard (Tynt Meadow) sinds 2018,