• Biersoort

Tripel

Enamel pin small batch synth pok pok, truffaut selvage hammock normcore.

Een tripel is afgeleid van de Blond, maar dan met een veel hoger alcoholpercentage. Een Tripel heeft al snel een zwaar alcoholpercentage oplopend tot 10%. Mede door toevoeging van suikers word dit percentage gehaald en het bier krijgt hierdoor ook vaak een zoetere smaak. Tripels kenmerken zich ook vaak door hergisting op de fles.

Een Tripel word gebrouwen met drie keer zoveel mout als het vroegere Enkel bier. Maar in tegenstelling tot de Dubbel, is deze soort weer lichtkleurig. Ook bevat een Tripel relatief veel koolzuur.

Geschiedenis van de Tripel

Waar komt de Tripel vandaan? Er word gezegd dat de Westmalle Tripel de eerste was met deze naam. Het bier werd in 1934 gelanceerd als een Superbier, naar het hoge alcoholpercentage. De Westmalle Tripel word nog steeds gezien als ‘De moeder der Tripels’. Deze Tripel is gebaseerd op het recept van een Blond bier, waardoor dit de eerste tripel is die lichtgekleurd is.

Ook zou al in de middeleeuwen spraken zijn van een Tripel. Bier werd in diverse sterktes gebrouwen, waarbij de Tripel het zwaarst was. Mensen konden destijds niet lezen of schrijven, waardoor men een kruis op het biervat zette. 1 kruis stond voor de blond. Werd het bier sterker, dan kreeg het 2 kruizen: de Dubbel. En als laatste zou de Tripel dus 3 kruizen krijgen. Toentertijd zou de Tripel wel donker zijn in plaats van blond kleurig.

Smaakprofiel van de Tripel

Een Tripel is een zwaar en smaakvol bier. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7,5-10%, en heeft een volle schuimraag. Ook bevat een Tripel veel koolzuur. De smaak is vaak kruidig of fruitig. Een Tripel heeft ook een goede balans tussen hop en mout, en smaakt ook vaak wat zoeter.

Alcoholpercentage: 7,5 – 10%
Kleur: 10-25 EBC
Bitterheid: 15-40 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Tulp of Trappistenglas
Serveertemperatuur: 8-10 graden Celsius