Untappd

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen als je een biertje koopt bij de slijterij of bierspeciaalzaak, een goede Untappd beoordeling. Bierliefhebbers zijn inmiddels wel bekend met Untappd, maar voor een leek zal Untappd nog weinig zeggen.

Om te beginnen, wat is Untappd precies?

Untappd is een social media platform voor bierliefhebbers. Denk aan Facebook, maar dan specifiek voor bier. Je kunt er vrij veel mee doen. Bieren inchecken en beoordelen. Maar ook badges verdienen, vrienden maken, bieren delen, (wens)lijstjes bijhouden; het kan allemaal. Ook vind je hier informatie over het bier, zoals smaak en geur. Vrijwel alle bieren die op de markt zijn (of zijn geweest) staan op Untappd.

Vrijwel alle bieren ter wereld zijn up Untappd te vinden. Staat het bier er niet op, dan kun je deze toevoegen. Zelfs hobbybrouwers kunnen een bier toevoegen, zodat vrienden dit bier ook kunnen inchecken en beoordelen. Zo kan een thuisbrouwer een biertje laten ‘keuren’ door vrienden.

Als het bier op Untappd staat kun je kunt deze bieren “inchecken”. Dat wil zeggen dat je het bier (nadat je het gedronken hebt) op kunt slaan in je eigen bibliotheek. Untappd maakt dan een persoonlijk lijstje met alle bieren die je ingecheckt hebt. Het bier kun je een beoordeling geven (0 tot en met 5 punten) en je kunt een (smaak)omschrijving toevoegen. Zo kun je bijhouden welke bieren je gedronken hebt, en wat je er van vind. En als je het leuk vind, kun je er ook een foto aan toevoegen. Al je graag veel verschillende bieren drinkt is het ook een handig overzichtslijstje. Je kunt namelijk terug zoeken wat je van het biertje vond, en een vergelijkbaar bier kiezen. Of als je iets nieuws zoekt, kun je controleren of je hem echt nog niet gedronken hebt.

Untappd ratings

Wat zegt een Untappd rating over hoe ik het bier vind?

Zoals gezegd is Untappd een social media platform waar gebruikers een account op kunnen maken en bieren kunnen beoordelen. Doordat iedereen het bier kan beoordelen, kan een bier een brede beoordeling krijgen. Op basis van alle scores maakt Untappd een gemiddelde beoordeling. Dit gemiddelde zie of hoor je vaak terugkomen. Hoe hoger, hoe beter het bier zou je zeggen.

Maar dat is dus niet helemaal waar. Als je op Untappd alle bieren gaat sorteren op beoordeling (hoog naar laag), dan vind je de volgende biersoorten bovenaan: (Imperial) Stouts, Barrel Aged bieren, Medes (is officieel geen bier) en enkele IPA’s.

Zijn deze biersoorten dan zo goed? Ja en nee. Ja, het zijn wel degelijk goede biersoorten. Ze worden veel gebrouwen waardoor de goede er ook wel tussenuit kunnen springen, en dus een hoge rating krijgen. Maar nee, ze zijn niet beter dan bijvoorbeeld een Tripel. Het zit hem voornamelijk in de populariteit van deze soorten. Deze biersoorten zijn zeer populair en daardoor dus ook veel gebrouwen en gedronken. Al je dus een echte fan bent van Stouts of IPA’s, dan is de kans op een hoge beoordeling veel hoger.

Maar nee, een rating zegt per definitie niets. Ben je echt fan van Blond bieren of Session IPA’s, dan zul je doorgaans geen hoge rating vinden. Dit komt onder andere door het smaakprofiel van deze bieren. Deze zijn vaak licht alcoholisch en daarmee ook licht(er) van smaak. Quadrupels, Stouts, of Barrel Aged bieren scoren doorgaans hoog doordat ze veel voller van smaak zijn. Maar als je een Stout niet lekker vind, heb je ook niks aan de hoge rating die het bier doorgaans krijgt. Biersoorten met elkaar vergelijken is immers hetzelfde als appels met peren vergelijken. 

Binnen een biersoort (bijv. Tripel) kun je wel (enigszins) naar de beoordeling kijken. Zo is een Tripel Karmeliet voor velen de beste Tripel die er is. Deze heeft dus ook een hoge beoordeling op basis van veel beoordelingen. Je kunt er dus van uitgaan dat dit (op basis van een cijfer) wel degelijk een goed en lekker bier is.

Maar pin je dus vooral niet vast op een rating, je eigen smaak en kennis blijft het belangrijkst. Het beste wat je kunt doen is het bier proeven en een cijfer geven. en proef dus ook vooral verschillende van een soort. Op deze manier kun je voor jezelf beoordelen welk bier je lekker vind, of welk bier(soort) je lekker lijkt. Je bent immers toch het meest afhankelijk van je eigen smaak, en niet die van anderen. Smaken verschillen nu eenmaal.

Lijkt Untappd je leuk en handig? Maak dan een account aan op: Untappd