• Biersoort

Witbier & Weizen

Twee bieren met dezelfde naam, en toch twee compleet verschillende…

Twee bieren met dezelfde naam, en toch twee compleet verschillende soorten. Weizen is Duits voor ‘tarwe’. Wit is verbasterd van ‘weit’ wat ook tarwe betekend. Een Witbier of Weizen betekend dus letterlijk tarwebier, en is dus geen benaming voor de kleur van het bier. Zoals de naam al zegt is dit bier gemaakt met tarwe. Witbier is een echte Belgische biersoort. Een Weizen is een typische Duitse biersoort.

Er is maar een soort witbier. Dit betekend dat er geen varianten of gerelateerde soorten witbier zijn. Van een Weizen bestaan wel meerdere soorten. Bekende soorten zijn de Hefeweizen en Dunkelweizen.

Wat zijn de verschillen?

De kleur: Witbier is bleekgeel. Een Weizen is donker geel tot oranje.

De Tarwe: Bij Witbier wordt gebruik gemaakt van gerstemout en ongemoute tarwe, waarbij het aandeel ongemoute tarwe oploopt tot 50%. Maar gemiddeld is dit 30-40%. Bij een Weizen wordt gebruik gemaakt gerstemout en tarwemout, waarbij het aandeel tarwemout minimaal 50% is. Vaak is dit aandeel 60-70%.

De gist: Bij Witbier wordt gebruik gemaakt van Belgische gist. De eigenschappen van deze gist zorgen voor een friszure smaak en een goede doordrinkbaarheid. Bij een Weizen wordt gebruik gemaakt van een speciale Weizengist. Deze gist geeft wat fruitigere smaken af zoals banaan.

Toevoegingen: Bij Witbier mogen toevoegingen zitten zoals koriander en sinaasappelschillen. Een Weizen word gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Hierdoor mag een bier maar slechts vier ingrediënten bevatten: Hop, water, gist en gerste- en tarwemout.

Geschiedenis Witbier & Weizen

Witbier is al een paar honderd jaar oud, en is ontstaan in België. Tot ongeveer 1960. Witbier was vrijwel uitgestorven en de laatste Witbierbrouwerij sloot zijn deuren.Niet veel later kocht een melkboer, genaamd Pierre Celis, brouwerij De Kluis in het dorpje Hoegaarden. Daar liet hij het bier weer nieuw leven inblazen. En met succes. Tegenwoordig staat Witbier weer overal op de kaart en is het een populair bier op het zomerse terras. Het Witbier van Hoegaarden is nog steeds het populairste Witbier.

Weizen is, net als Witbier, enkele honderden jaren oud. Weizen heeft zijn oorsprong in het Duitse Beieren. Lang was de Weizen in het bezit van de familie Von Degenberg, die het alleenrecht op het brouwen hadden. Door de opmars van Pils, zakte de populariteit van Weizen enorm in. Pas tegen het eind van de 20e eeuw maakte de Weizen weer een opleving, en is net als Witbier een zeer populaire biersoort.

Smaakprofiel Witbier & Weizen

Witbier heeft een heerlijk fris en dorstlessend karakter. Het bier heeft smaken van citrus en koriander en is lichtzuur. Smaken van hop zijn bijna niet terug te vinden.

Alcoholpercentage: 4 – 6%
Kleur: 4-8 EBC
Bitterheid: 10-20 IBU
Gisting: Bovengistend met hergisting op fles

Glas: Tumbler
Serveertemperatuur: 4 – 6 graden Celsius

Weizen bieren zijn vaak fruitiger en iets zoeter. De smaak word vaak medebepaald door de gist. Ook bij een Weizen vind je vaak geen smaken terug van de hop.

Alcoholpercentage: 4,5 – 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles 

Glas: Weizenglas
Serveertemperatuur: 6 – 8 graden Celsius